Työnohjaukseen tullaan monista eri syistä. Kuvaan lyhyesti seuraavassa blogitekstissäni, missä tilanteissa työnohjaus voi olla sinulle avuksi ja hyödyksi.

  1. TYÖNILO ON KADONNUT. Sinusta tuntuu, että suhtautumisesi työhön on jollain tavalla muuttunut. Sellaiseen suuntaan, joka ei ole sinulle mielekäs. Koet ehkä aiempaa enemmän negatiivisia tunteita työtäsi kohtaan tai motivaatiosi työtä kohtaan on muuttunut aiempaa heikommaksi. Työn tuottamat ilon ja onnistumisen tunteet ovat vähentyneet. Tässä tilanteessa työnohjaaja voi auttaa sinua selkiyttämään kokonaistilannetta. Hän auttaa kartoittamaan muutostoiveitasi ja käytännön askelia toivottuun suuntaan. Työnohjaajan kanssa voit käydä läpi työhön liittyviä tunteita, ajatuksia ja tapahtumia luottamuksellisesti ja turvallisessa ilmapiirissä.
Arvot ohjaavat valintojamme.
Arvojen pohtiminen auttaa tunnistamaan sinulle tärkeät asiat elämässäsi.

2. UUPUMUKSEN TUNNE ON HIIPINYT TYÖPÄIVIEN VARJOKSI. Koet väsymystä ja stressiä työhösi liittyen. Väsymyksen tai uupumuksen tunteet ovat lisääntyneet aiempaan kokemukseesi verrattuna. Pohdit ehkä, onko kyseessä työuupumus, burn out. On hyvä huomioida, että vakavien ja pitkäkestoisten uupumusoireiden esiintyessä on tärkeää käydä lääkärissä. Työnohjaaja voi olla tukena prosessissasi. Hän auttaa sinua tunnistamaan sekä kuormittavia tekijöitä että niitä tekijöitä, jotka tukevat jaksamistasi. Työn kuorman näkyväksi tekeminen ja työn hallinnan keinojen pohtiminen antavat toivoa paremman jaksamisen saavuttamiseen. Tarvittaessa työnohjaaja ohjaa sinua toisella ammattilaiselle, hyvä työnohjaaja tunnistaa ammattiosaamisensa rajat ja tilanteet, joissa työnohjauksen sijaan joku muu palvelu voi olla sopivampi.

Mistä tänään olisi tärkeää keskustella?

3. TUNNISTAT OLEVASI MUUTOKSEN TARPEESSA. Koet olevasi urakriisissä. Olet ehkä pohtinut työpaikan vaihtoa tai uuden ammatin opiskelua, mutta olet vielä epävarma. Nykyisessä työssäsi on paljon hyviä asioita, mutta toisaalta koet jollain tavalla tyytymättömyyttä tai haluaisit löytää jotain uutta työhösi. Tällöin työnohjaaja auttaa sinua tunnistamaan omia vahvuuksiasi, arvojasi ja toiveitasi työn suhteen. Työnohjauksessa on mahdollista visioida uusia mahdollisuuksia tai keinoja tuunata nykyistä työtä merkistyksellisempään suuntaan. Hyvä työnohjaaja haastaa sinua kysymyksillään ja auttaa sinua suuntaamaan pohdintojasi sellaisiin näkökulmiin, joita et ehkä itsekseen tulisi pohtineeksi.

Mistä sinä unelmoit?
Työnohjauksessa on tilaa pohtia omia unelmiaan työn ja elämän suhteen.

Tunnistitko tilanteesi joistain ylläkuvatuista? Haluatko tietää lisää?

Ole yhteydessä minuun sähköpostitse, saat 30 minuutin ilmaisen ohjauskeskustelun puhelimitse. Se antaa sinulle lisätietoa siitä, millaista hyötyä työnohjauksesta voisi olla juuri sinulle.

Kategoriat: Työnohjaus