Kevät on perinteisesti oppilaitosten valintakokeiden aikaa. Peruskoulunsa päättävät hakeutuvat toisen asteen oppilaitoksiin, moni alanvaihtaja tähyää kohti uutta ammattia ja kevään abiturientit ottavat seuraavia askelia kohti unelmiaan. Toimin opinto-ohjaajana ammatillisessa oppilaitoksessa, ja olen viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut useiden satojen hakijoiden valintaprosessissa mukana. Olen haastatellut hakijoita, tiedottanut ja neuvonut hakuasioissa ja ohjannut erilaisissa valintoihin liittyvissä asioissa.

Eri koulutuksissa, tutkinnoissa ja opinnoissa on kaikissa omat hakusysteeminsä. Riippuu siis koulutuksesta ja oppilaitoksesta, millainen hakuprosessi on. Valintaprosessi on usein jännittävä hakijalle ja herättää monia kysymyksiä. Valintaprosessiin ja valintahaastatteluihin on kuitenkin mahdollista valmistautua. Tässä kolme vinkkiä valmistautumiseen.


Vinkki 1. Selvitä huolella, mitä vaiheita valintaprosessiin kuuluu.

Mitkä ovat valintojen aikataulut ja tärkeät päivämäärät? Pitääkö valintaa varten tehdä ennakkotehtäviä tai perehtyä kirjallisuuteen? Kuuluuko valintaan haastattelu vai valitaanko opiskelijat todistuksen perusteella? Mitä dokumentteja hakua varten pitää toimittaa oppilaitokseen?

Kirjoita selvittämäsi asiat muistiin, laita tärkeät päivämäärät kalenteriin ja tee asiat hakua varten ohjeiden mukaan. Kysy tarvittaessa oppilaitoksesta apua pohtimiisi asioihin. Oppilaitoksissa on usein omat hakupalvelut juuri sinun kysymyksiäsi varten. Ole rohkeasti yhteydessä! Kysyvä ei tieltä eksy, sanoo vanha sananlaskukin. Näin saat varmuutta ja mielenrauhaa käytännön asioiden osalta.

Valintakokeisiin valmistautuminen tuo varmuutta ja mielenrauhaa hakuprosessiin.

Vinkki 2. Varmista, että tiedät millaiseen koulutukseen olet hakeutumassa.

Tee jälleen tärkeää selvittelytyötä ja hae tietoa koulutuksesta, johon haet. Mihin koulutuksella voi työllistyä? Millaisia käytännön työtehtäviä koulutuksen suorittanut tekee? Millaisia valinnan vaihtoehtoja koulutuksessa on? Mllaisia sisältöjä koulutuksessa opiskellaan ja miten?

Kysy koulutuksesta tuttavilta ja kavereilta tai kavereiden kavereilta, jotka ovat jo suorittaneet koulutuksen. Hyödynnä verkostosi tietämystä. Googlen avulla voit myös etsiä erilaisia tarinoita ja kuvauksia työstä. On toki hyvä, että olet jo perehtynyt näihin asioihin jo ennen koulutukseen hakeutumista, mutta ennen valintakoetta voit vielä syventää tietojasi. Tärkeää on, että olet vähintäänkin tutustunut oppilaitoksen nettisivujen kautta koulutukseen.

Ammatillisen koulutuksen ammateista saat tietoa kätevästi esimerkiksi ammattiosaaja.fi -sivustolta. Töissä.fi -sivuilta taas löydät tietoa korkeakouluopintoja suorittaneiden työllistymisestä ja ammattinimikkeistä. Yksi tärkeimmistä tiedonlähteistä koulutusten suhteen taitaa kuitenkin olla Opintopolku -palvelu, joten netissä surffailemalla löydät varmasti paljon hyvää tietoa valmistautumisen kannalta.


Vinkki 3. Valmistaudu valintakoepäivään olemalla rento oma itsesi.

Jotta voit olla parhaimmillasi valintakokeessa, on hyvä kiinnittää huomiota hyviin yöuniin ja valmistautua nukkumaan hyvissä ajoin edellisenä iltana. Tarkista, että tiedät, missä valintakoe on, ja mihin kellonaikaan sinun tulee olla valmiina. Varmista herätys aamuun, sillä on tärkeää olla ajoissa paikalla tai saatavilla silloin, kun sen aika on. Syö riittävä aamupala ja varaudu päivään tarvittaessa ottamalla välipala mukaan. Joskus valintakokeissa voi joutua odottelemaan, joten varaa tarvittava määrä aikaa ja ole kärsivällinen.

Itse valintakokeessa, oli kyseessä sitten haastattelu tai kirjallinen koe, keskity tilanteeseen. Pyri rentouttamaan kehosi ja mielesi vaikka kiinnittämällä ajatuksiasi hengitykseesi tai muistelemalla mukavia asioita. Ole avoimin mielin liikkeellä, sillä hyvällä mielellä ja rentoutuneena voit antaa parasta itsestäsi.

Menestystä Sinulle valintakokeisiin!

Satu

Kategoriat: Opinto-ohjaus

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *